Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby, 2 jajka i sól. Ostatnie jajko rozdzielić, żółtko dodać do ciasta białko odłożyć do posmarowania bułek. Zagnieść ciasto, następnie dodać przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Rozgrzać piekarnik do 50°C. Formować bułeczki, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać otrębami. Wstawić bułeczki do piekarnika na 15 minut, lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby podrosły. Po tym czasie zamknąć drzwiczki piekarnika, zwiększyć temperaturę do 200°C, piec około 15-20 minut, aż bułeczki będą lekko zrumienione.