Sposób przygotowania

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników. Dodać przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól. Wyrobić ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodać spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Rozwałkować na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka. Rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtoczyć w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewać przy pomocy szprycy konfiturą i posypać cukrem pudrem.