Z wiekiem organizm się zmienia. Potrzebuje więc dostosowanej do swoich potrzeb diety, która uzupełni wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy.

Wiele z tych dolegliwości można zmniejszyć poprzez stosowanie właściwej diety, która dostarczy odpowiedniej ilości składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu kalorii. Jest to podyktowane tym, że z wiekiem obniża się tempo podstawowej przemiany materii, jak również aktywność fizyczna.

Jak właściwie komponować dietę osób starszych?

– Istotne jest spożywanie białka o wysokiej zawartości biologicznej, najlepiej zwierzęcego, w postaci: chudego nabiału, ryb, białko jaj, mięsa i wędlin. Mięso i ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu.

– Ograniczyć podaż cholesterolu, tzn. wykluczać tłuste mięsa, tłuszcze zwierzęce, podroby, żółtko.

– Produkty powinny zawierać błonnik pokarmowy (30-40 g na dobę). Główne ich źródło to owoce, warzywa, rośliny strączkowe, brązowy ryż, owies, jęczmień. Obniżają one poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

– Ograniczyć podaż cukru rafinowanego, a więc eliminować słodkości.

– Z uwagi na gorsze wchłanianie wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy, np. na witaminę C oraz A (o około 25%), witaminę B1 i B6 (25-50%) , E (o 100%)

– Wprowadzić do diety tłuste ryby takie jak śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, halibut

– Dostarczać substancje przeciwutleniające takie jak witamina A, C, E, beta-karoten, polifenole. Antyoksydanty wychwytują wolne rodniki, a to powoduje zmniejszanie ich negatywnego wpływu na organizm (przyspieszanie procesów starzenia się, rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów).

– Jak najwięcej posiłków należy gotować na parze – wówczas następuje mniejsza starta witamin (w porównaniu z pieczeniem , smażeniem czy gotowaniem w wodzie), a produkty są bardziej lekkostrawne.

– Do prawidłowej pracy serca niezbędna jest odpowiednia podaż magnezu oraz potasu

– Należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – w ciągu dnia osoba starsza powinna wypić 6-8 szklanek płynów.

– Wykluczyć produkty wzdymające, a sól zastąpić przyprawami ziołowymi.

– W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków, a w przypadku osób, które nie mają apetytu, liczba posiłków powinna zwiększyć się do 6-7, tym samym porcje powinny być mniejsze.

– Spożywać tłuszcze roślinne, które są bogate w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).

– Należy zwiększyć spożycie przetworów mlecznych – z wiekiem następują ubytki wapnia w kościach i jego mniejsze wchłanianie z pożywienia.