Groch, jak wszystkie warzywa strączkowe, dostarcza organizmowi wiele wysokowartościowego białka i błonnika.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1562 kJ |
| 361 kcal | |
| Tłuszcz | 1,4g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 61g |
| - w tym cukry | 2,7 g |
| Błonnik | 10 g |
| Białko | 21 g |
| Sól | 0,07 g |
Zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Wzbogaca dietę w potas, żelazo, magnez i witaminy młodości, czyli A i E.
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny.

