Groch, jak wszystkie warzywa strączkowe, dostarcza organizmowi wiele wysokowartościowego białka i błonnika.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1562 kJ
361 kcal
Tłuszcz 1,4g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 61g
- w tym cukry 2,7 g
Błonnik 10 g
Białko 21 g
Sól 0,07 g

Zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Wzbogaca dietę w potas, żelazo, magnez i witaminy młodości, czyli A i E.

Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny.