Kasza manna

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1520 kJ
358 kcal
Tłuszcz 1,3g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 76,7g
- w tym cukry 0,1 g
Błonnik 2,5 g
Białko 8,7g
Sól <0,01 g

Produkt otrzymywany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Występuje w postaci drobnych ziarenek, barwy białej lub kremowej. Zawiera wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada dużą wartość odżywczą, dlatego też stanowi podstawowy produkt w żywieniu niemowląt. Jest łatwa i szybka w przyrządzaniu, można sporządzać z niej kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.

Aby przygotować kaszę mannę, należy odpowiednią ilość kaszy manny wsypać do wrzącego mleka lub wody, gotować 3-5 minut cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku. Zalecane proporcje:

- płynna – 1 łyżeczka kaszy na 100 ml płynu

- gęsta – 2 łyżeczki kaszy na 100 ml