Otręby owsiane

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1476 kJ
350 kcal
Tłuszcz 5,2 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
Węglowodany 56 g
- w tym cukry 1,5 g
Błonnik 10,6 g
Białko 14,5 g
Sól <0,01 g

Produkt naturalny otrzymywany z preparowanego ziarna owsa. Otręby owsiane znajdują szerokie zastosowanie w codziennej diecie zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Są bogate w składniki mineralne, witaminy z grupy B. Regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Dzięki bogactwu błonnika zapewniają prawidłową przemianę materii zapobiegając otyłości. Otręby można spożywać dodając je do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Znakomicie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków: ciasta, chleba, bułek czy naleśników. Mogą być również zamiennikiem bułki tartej do panierowania.

Zalecane dzienne spożycie otrąb 10-20 g.