Płatki jęczmienne błyskawiczne

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1563 kJ
370 kcal
Tłuszcz 3,6 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 69,8g
- w tym cukry  3,0g
Błonnik 9,6g
Białko 9,8 g
Sól 1,6 g

Płatki jęczmienne błyskawiczne są otrzymywane z kaszy jęczmiennej, w wyniku czego płatki błyskawiczne wymagają tylko 1-2 min. gotowania. Jęczmień, podobnie jak owies, jest zbożem bogatym w błonnik pokarmowy. Należy do grupy zbóż o charakterze profilaktycznym. Zawierają składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią naturalne źródło białka, energii i witamin zawierają błonnik rozpuszczalny i beta-glukany, które eliminują z organizmu cholesterol. Są dobrym źródłem soli mineralnych: potasu, sodu, fosforu, magnezu i żelaza.

Aby przygotować płatki jęczmienne, należy zagotować szklankę wody lub mleka. Do wrzątku wsypywać powoli płatki jęczmienne błyskawiczne (około 3 łyżek). Gotować około 2 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać sól lub cukier do smaku. Płatki mogą być również dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup i bulionów.