Doskonałe źródło cennego błonnika.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1595 kJ
378 kcal
Tłuszcz 7,2 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
Węglowodany 63g
- w tym cukry   2g
Błonnik 6,9g
Białko 11,9 g
Sól 0,01 g

 

Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:

– zwykłe – otrzymane z całego ziarna

– górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna

– błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.

Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika. Są produktem szczególnie bogatym w potas i magnez. Pomagają zachować skórze sprężystość i elastyczność. Znakomity dodatek do mleka, jogurtów, napojów mlecznych.