Ryż parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1534 kJ
361 kcal
Tłuszcz 1g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 80g
- w tym cukry 0,4 g
Błonnik 1,6g
Białko 8,1g
Sól <0,01 g

Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.

Aby ugotować ryż paraboliczny w woreczkach należy dobrać taką ilość wody, aby cały woreczek był zanurzony. Odmierzoną, lekko posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Następnie gotować na wolnym ogniu około 15 min.

Natomiast prawidłowe proporcje gotowania ryżu sypkiego to: jedna część ryżu na dwie części wody.