Ryż parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1534 kJ |
| 361 kcal | |
| Tłuszcz | 1g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
| Węglowodany | 80g |
| - w tym cukry | 0,4 g |
| Błonnik | 1,6g |
| Białko | 8,1g |
| Sól | <0,01 g |
Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.
Aby ugotować ryż paraboliczny w woreczkach należy dobrać taką ilość wody, aby cały woreczek był zanurzony. Odmierzoną, lekko posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Następnie gotować na wolnym ogniu około 15 min.
Natomiast prawidłowe proporcje gotowania ryżu sypkiego to: jedna część ryżu na dwie części wody.

