Sposób przygotowania

Bliny:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kaszę gryczaną zmiksować w młynku do kawy na mąkę, połączyć z mąką pszenną i solą, następnie wlać rozczyn, żółtka i masło. Dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, następnie łyżką dokładnie wmieszać ją w ciasto. Odstawić na około 2 godz. do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej, nakładać dużą łyżką placuszki. Smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone bliny układać na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku aż usmażymy wszystkie.

Tatar ze śledzia:
Śledzie, orzechy włoskie i cebule bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce i razem z miodem dodać do miski, wymieszać, doprawiając solą, pieprzem. Podawać na ciepłych blinach.