Kasza gryczana to najzdrowsza ze wszystkich kasz.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1507 kJ
355 kca
Tłuszcz 3,1g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 69,3g
- w tym cukry 0,7 g
Błonnik 5,9 g
Białko 12,6g
Sól <0,01 g

Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.

Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2, dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek. Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać, najlepiej w ciepłej wodzie.