Sposób przygotowania

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody. Z cebuli odkroić wierzchołki, nie obierać. Umieścić cebule w naczyniu do zapiekania, oprószyć solą i polać oliwą, przykryć wierzchołkami. Na dno naczynia wlać szklankę wody i piec cebule przez godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu ściągnąć wierzchołki, wydrążyć cebule łyżeczką, wydrążone kawałki posiekać i podsmażać chwilę na łyżce oliwy razem z przyprawami. Wymieszać z ryżem, migdałami, rodzynkami, chili i połową posiekanej natki, napełnić cebule, przykryć wierzchołkami i podawać posypane resztą natki lub podgrzewać jeszcze ok 25 minut w piekarniku, dolewając trochę wody i oliwy do naczynia, w temp. 180 st. C.