Jest ryżem długoziarnistym, którego obróbka polega jedynie na usunięciu łuski z ziarna.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1495 kJ |
| 352 kcal | |
| Tłuszcz | 2,4g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
| Węglowodany | 75g |
| - w tym cukry | 0,4g |
| Błonnik | 2,9g |
| Białko | 7,7g |
| Sól | 0,03 g |
Jest to ryż w swojej najbardziej naturalnej i najbogatszej w składniki odżywcze postaci, zawierający naturalne włókna błonnika. Jego jasnobrązowy kolor jest oznaką obecności zarodków ryżu oraz siedmiu warstw pożywnych otrębów.
– Wysoko ceniony we współczesnej zdrowej kuchni
– Minimalnie mielony, niepolerowany, nie pozbawiony warstw zewnętrznych
– Obniża poziom cholesterolu we krwi
– Nie zawiera glutenu
– Charakteryzuje się niską zawartością sodu
– Cenne źródło magnezu i fosforu
– Źródło błonnika
– Zawiera witaminy z grupy B
– pomaga utrzymać właściwą przemianę materii
– nie powoduje alergii
Ekspresowy czas gotowania – 10 minut

