Jest  ryżem długoziarnistym, którego obróbka polega jedynie na usunięciu łuski z ziarna.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1495 kJ
352 kcal
Tłuszcz 2,4g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 75g
- w tym cukry 0,4g
Błonnik 2,9g
Białko 7,7g
Sól 0,03 g

Jest to ryż w swojej najbardziej naturalnej i najbogatszej w składniki odżywcze postaci, zawierający naturalne włókna błonnika. Jego jasnobrązowy kolor jest oznaką obecności zarodków ryżu oraz siedmiu warstw pożywnych otrębów.

– Wysoko ceniony we współczesnej zdrowej kuchni

– Minimalnie mielony, niepolerowany, nie pozbawiony warstw zewnętrznych

– Obniża poziom cholesterolu we krwi

– Nie zawiera glutenu

– Charakteryzuje się niską zawartością sodu

– Cenne źródło magnezu i fosforu

– Źródło błonnika

– Zawiera witaminy z grupy B

– pomaga utrzymać właściwą przemianę materii

– nie powoduje alergii

Ekspresowy czas gotowania – 10 minut