Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać kaszę pęczak. Dusić przez chwilę. Dodać grzyby razem z wodą w których się gotowały, gotować na wolnym ogniu aż kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W trakcie gotowania podlewać odrobiną wody aby kasza się nie przypaliła. Konsystencja powinna być gęsta. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Karpia wyfiletować tak aby oba filety łączył ogon. Do środka karpia nałożyć ugotowaną kasze z grzybami. W kilku miejscach związać szpagatem. Ułożyć na blaszce do pieczenia nasmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut.

Przepis wykorzystany w programie Dzień Dobry TVN.