Pęczak jęczmienny to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1492 kJ |
| 352 kcal | |
| Tłuszcz | 2,0g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
| Węglowodany | 74,9 g |
| - w tym cukry | 0,5 g |
| Błonnik | 5,4 g |
| Białko | 8,4 g |
| Sól | <0,01 g |
Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy oraz inne składniki odżywcze.
W kuchni polskiej stosowana była od zarania dziejów. Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.

