Sposób przygotowania

Wsypać kuskus do misy od miksera, dodać jajko, ocet, sól, oliwę i wodę. Miksować do momentu uzyskania delikatnego ciasta, które nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby można podsypać mąką. Podzielić ciasto na małe kawałki i rozwałkować, aby łatwiej przeszło przez maszynkę do makaronu. Ustawić maszynę na poziomie 0, rozwałkowując w niej ciasto nawet do 6 razy każdy kawałek składając go na pół. Następnie należy pociąć ciasto na wstążki nożem lub za pomocą maszynki do makaronu. Zostawić makaron do wyschnięcia, na ok. 2 godz. Wstążki należy podsypać delikatnie mąką żeby się nie skleiły. Ugotować makaron w wodzie lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej ser gorgonzola tak aby pozostały jego kawałki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić makaron, podawać z gorącym sosem i posiekanymi orzechami.

Pamiętajmy, że kluczem do zadbania o dobrą formę jest zdrowa żywność przepisy na dania z jej wykorzystaniem nie muszą być nudne.