Sposób przygotowania

Pękata świąteczna kieszeń z indyka pełna bakalii i pęczaku.
Marynowana w soku pomarańczowym z dodatkiem przypraw.

Marynata

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Następnie smarujemy ją pigwą i żurawiną.

Posypujemy przyprawą oraz startą skórką z jednej pomarańczy.
Wkładamy do miski, zalewamy sokiem pomarańczowym, dorzucamy goździki i marynujemy
pod przykryciem całą noc w lodówce.

Farsz
Odmierzamy kubek kaszy pęczak. Do garnka wlewamy dwa kubki wody.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy wypłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając. Następnie czekamy aż kasza wchłonie wodę.
Kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki i skórki kolorowe oraz skórki pomarańczowe. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedno jajko i 1 łyżkę bułki tartej.

Pierś z indyka wyjmujemy z marynaty, nadziewamy przygotowanym farszem. Pierś dobrze obwiązujemy sznurkiem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w temp.200st. przez około 1,5 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz piekarnika). Należy sprawdzać podczas pieczenia.
Do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy pierś dodajemy trochę marynaty i polewamy pierś podczas pieczenia (co jakiś czas).
Podajemy z sałatą.

Smacznego!