Sposób przygotowania

Kaszę wrzucamy do gotującej się osolonej wody (250 ml) i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy mniej więcej tyle samo czasu, czyli ok. 20 min. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, dodajemy warzywa do kaszy. Oliwę łączymy z musztardą i solą (ilość wg uznania, ok. pół łyżeczki). Dodajemy sok z cytryny, mieszanką polewamy warzywa i mieszamy, aby pokryły się sosem. Na koniec dodajemy posiekane drobno szczypiorek i koperek oraz dwie szczypty świeżo mielonego pieprzu. Ponownie ostrożnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem szczodrze posypujemy fetą.