Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1562 kJ |
| 370 kcal | |
| Tłuszcz | 1,3g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 61g |
| - w tym cukry | 2,5 g |
| Błonnik | 15 g |
| Białko | 21 g |
| Sól | 0,05 g |
Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie 10-12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2-3-krotnie. Napęczniałe gotują się szybciej i nie pękają. Przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.

