Otręby żytnie
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1304 kJ |
| 310 kcal | |
| Tłuszcz | 2,1 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
| Węglowodany | 48 g |
| - w tym cukry | 9,9 g |
| Błonnik | 25,3 g |
| Białko | 12,2 g |
| Sól | 0,02 g |
Otręby żytnie to naturalny produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.
Warto spożywać otręby żytnie, gdyż:
- są łatwe i wygodne w przygotowaniu – do bezpośredniej konsumpcji
- charakteryzują się oryginalnym smakiem
- mają wysoką zawartość błonnika
- dostarczają duże ilości fosforu, magnezu, żelaza i cynku
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- mają właściwości odchudzające, pomagają zachować zdrową i zgrabną sylwetkę
- są lekkostrawne
- posiadają w swoim składzie związki mineralne i witaminy z grupy B
- zawierają sole mineralne – selen, cynk i chrom
- oczyszczają jelita ze wszystkich pozostałości
- dają uczucie sytości, usprawniają wypróżnianie
- przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka)
Są powszechnie stosowane przy produkcji pieczywa, płatków, musli, czy wyrobów cukierniczych. Często używane również jako dodatek do zdrowej diety.

