Otręby owsiane wysokobłonnikowe
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1389 kJ |
| 331 kcal | |
| Tłuszcz | 5,5 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
| Węglowodany | 41,9 g |
| - w tym cukry | 1,7 g |
| Błonnik | 26 g |
| Białko | 15,6 g |
| Sól | <0,01 g |
Otręby owsiane wysokobłonnikowe to produkt naturalny otrzymywany z preparowanego ziarna owsa. Jest bogaty przede wszystkim w błonnik i składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ważną częścią błonnika pokarmowego w otrębach są beta – glukany, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie wysokobłonnikowych otrąb owsianych Kupiec zapobiega również chorobom serca, nowotworom i cukrzycy.
Otręby stanowią doskonały dodatek do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Można je także wykorzystywać przy wszelkiego rodzaju wypiekach: ciastach, chlebie, bułkach czy naleśnikach oraz używać jako zamiennik bułki tartej do zdrowego panierowania.

