Otręby owsiane wysokobłonnikowe

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1389 kJ
331 kcal
Tłuszcz 5,5 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
Węglowodany 41,9 g
- w tym cukry 1,7 g
Błonnik 26 g
Białko 15,6 g
Sól <0,01 g

Otręby owsiane wysokobłonnikowe to produkt naturalny otrzymywany z preparowanego ziarna owsa.  Jest bogaty przede wszystkim w błonnik i składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ważną częścią błonnika pokarmowego w otrębach są beta – glukany, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie wysokobłonnikowych otrąb owsianych Kupiec  zapobiega również chorobom serca, nowotworom  i cukrzycy.

Otręby stanowią doskonały dodatek do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Można je także wykorzystywać przy wszelkiego rodzaju wypiekach: ciastach, chlebie, bułkach czy naleśnikach oraz używać jako zamiennik bułki tartej do zdrowego panierowania.