Chińczycy uważają, że to, co jemy, musi być w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Każdemu z nich odpowiada pięć smaków.Ten model żywienia powstał w wyniku obserwacji przyrody.

Rodzaje smaków, zapachy, dźwięki, kolory, pory dnia i roku, okresy życia i funkcjonowanie narządów – wszystko jest tutaj podporządkowane Pięciu Przemianom. Na pierwszym miejscu stawia się na energetyczne działanie produktów i sposób w jaki możemy pobudzać naszą aktywność umysłową i fizyczną.

Wszystkie spożywane produkty są przyporządkowane określonym symbolom żywiołów, są to – Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.

Każdemu odpowiada inny smak:

– Kwaśny – np. kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino

– Gorzki – np. orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia

– Słodki – np. groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja

– Ostry – np. ryż, cebula, czosnek, kalafior

– Słony – np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda

W procesie przyrządzania potraw bardzo ważna jest kolejność, w jakiej dodajemy poszczególne składniki. Istotne jest także łączenie ich w odpowiednich proporcjach, ale najważniejsze jest to, co dodamy na samym końcu. Obowiązuje zasada koła: Słodki – Ostry – Słony – Kwaśny – Gorzki – Słodki – itd.

Ten rodzaj żywienia jest bardzo prosty w stosowaniu, nie wymaga liczenia kalorii, wartości odżywczych czy sprawdzania indeksu glikemicznego. Trzeba się tylko nauczyć sposobu łączenia smaków.

Pamiętaj, zanim zdecydujesz się na drastyczną zmianę Twojej diety skonsultuj się z lekarzem.