Dieta bazuje na surowych warzywach i owocach, zaleca spożywanie produktów zbożowych z pełnego przemiału, a głównym źródłem białka są ryby, owoce morza i drób.

Taka dieta jest bogata w zdrowe tłuszcze roślinne. Ważnymi elementami w menu są oliwa z oliwek, orzechy, ziarna zbóż, czosnek i cebula. Używa się wielu przypraw, np. kminku, tymianku, szałwii, bazylii, oregano, za to małych ilości soli. Pija się dużo wody.
Dietę śródziemnomorską można ją stosować przez całe życie, co najważniejsze – nie ma żadnych przeciwwskazań do jej stosowania. Badania naukowe wskazują, że ludzie stosujący ten rodzaj diety mają dłuższą średnią długość życia i mniejszą częstość występowania układu sercowo-naczyniowego. Dlatego stosowanie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca znajduje szerokie poparcie wśród lekarzy.
Ten rodzaj diety opóźnia również procesy starzenia -m.in. dostarcza dużo witaminy E.

Charakterystyczne elementy diety śródziemnomorskiej:

– ryby szczególnie morskie (co najmniej dwa razy w tygodniu)

– białe mięso (kurczak, indyk)

– unikanie mięsa czerwonego

– duże ilości owoców i warzyw (szczególnie strączkowych -fasola)

– orzechy

– produkty zbożowe

– czerwone wino (do posiłków – w małych ilościach)

– oliwa z oliwek

– ograniczenie spożywania produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np. ciastek, produktów pieczonych, niektórych margaryn.

Pamiętaj, zanim zdecydujesz się na drastyczną zmianę Twojej diety skonsultuj się z lekarzem.