Wegetarianizm ma wiele odmian, jednak najważniejsze jest pełne lub częściowe odrzucenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Racjonalnie wprowadzana, przyczyni się do wielu korzyści na tle zdrowotnym.

Zmiany jakie na przestrzeni wieków zaszły w modelu odżywiania sprawiają, że wegetarianizm nie jest już postrzegany jako ekscentryzm. Dieta ta zdobywa sobie coraz większe uznanie z powodów zdrowotnych. Odżywianie się według zdrowej roślinnej diety, która zawiera duże ilości surowych warzyw, pełnego ziarna, roślin strączkowych, owoców, nasion oraz orzechów powoduje, że dostarcza się organizmowi m.in. dużo antyoksydantów i błonnika. Pozwala to zachować drożność tętnic, dzięki czemu krew docierająca do mózgu będzie bogata w składniki odżywcze. Wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Poza tym są szczuplejsi, mają niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu.

Wielu ludzi, szczególnie młodych, wybiera wegetarianizm z powodów etycznych i ekologicznych. Dodatkowym atutem tej diety jest walor ekonomiczny – posiłki na bazie roślin są dużo tańsze od posiłków w diecie mieszanej.

Wielu ludzi uważa, że przygotowywanie posiłków wegetariańskich jest czasochłonne i skomplikowane. Dyskusje na temat, czy należy jeść produkty pochodzenia zwierzęcego i w jakich ilościach, nieprzerwanie trwają, jednak prawda jest taka, że kuchnia wegetarian jest znacznie zdrowsza, niż osób spożywających tradycyjne posiłki (mieszane). Nie ulega wątpliwości, że spora większość osób odżywiająca się według współczesnej, zachodniej diety zyskałaby lepsze zdrowie, gdyby w codziennym menu zwiększyła ilość produktów roślinnych.

Wegetarianizm to nie tylko rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego, to przede wszystkim zdrowy sposób odżywiania, który poza jedzeniem owoców i warzyw, zaleca również spożywanie produktów pełnoziarnistych. Produkty wysoko przetworzone, konserwowane oraz napoje gazowane powinny być wyeliminowane z codziennego jadłospisu.

Ciekawostki
Do grona słynnych wegetarian poza Pitagorasem zalicza się również Buddę, Leonarda da Vinci, Lwa Tołstoja, a także Sylwestra Grahama – twórcę dietetycznych krakersów grahama, Johna Kelloga – autora płatków kukurydzianych czy masła orzechowego oraz Beatlesów – Paula i Lindę McCartney i Georga Harrisona.

Pamiętaj, zanim zdecydujesz się na drastyczną zmianę Twojej diety skonsultuj się z lekarzem.