Syndrom leniwego jelita to choroba naszych czasów – cierpi na niego ok. 50% kobiet i 25% mężczyzn.

Ta powszechna dolegliwość naszej cywilizacji (zwłaszcza krajów wysokorozwiniętych) wynika głównie ze złych nawyków żywieniowych i niewłaściwego stylu życia. Problemy pojawiają się zazwyczaj wówczas, gdy w codziennym menu brakuje pełnoziarnistego pieczywa, warzyw i owoców (bogatych w błonnik pokarmowy), a dominują produkty ubogoresztkowe czyli makarony i białe pieczywo, purre ziemniaczane, mięso, wędliny oraz słodycze.

Jak przeciwdziałać dolegliwościom jelitowym?

- stosować dietę bogatą w błonnik,

- utrzymywać aktywność fizyczną (ćwiczenia gimnastyczne, pływanie na basenie, spacery…),

- pić duże ilości wody – zaleca się 2 l wody dziennie i szklankę wody na czczo,

- regularnie i w spokoju spożywać posiłki, tak aby pożywienie zostało dokładnie pogryzione i przeżute,

- spokojnie, bez pośpiechu rozpoczynać dzień,

- przyzwyczaić organizm do stałej pory odwiedzin w toalecie.

Zmiana nawyków żywieniowych może spowodować ustąpienie zaparć. Należy spożywać dużo produktów bogatych w błonnik, ale warto pamiętać, aby takie pokarmy wprowadzać powoli, aby organizm mógł się do nich przyzwyczaić. Zbyt gwałtowna zmiana diety powodować może bóle brzucha i wzdęcia.

Opróżnianiu jelit sprzyjają: pieczywo pełnoziarniste, surowe owoce i warzywa, owoce suszone,  kasze: gryczana i jęczmienna, płatki owsiane,  mięso z dużą ilością tkanki łącznej, śledzie, wędliny, napoje bezalkoholowe (wody mineralne, naturalne soki), piwo, zsiadłe mleko, kefir i jogurty.

Opróżnianie jelit spowalniają: borówka suszona, mocna czarna herbata, kakao, wina czerwone, białe pieczywo, gęste zupy, drobne kasze (np. manna), biały ryż, budynie oraz czekolada.

Kolejnym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć jest jedzenie w pośpiechu oraz nieregularność odżywiania się. Gdy pokarm jest niedokładnie pogryziony i przeżuty organizm ma trudności z jego trawieniem.