Groch włoski skarbnica łatwo przyswajalnego białka

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to bogactwo łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza.  Nie zawiera glutenu, obniża ciśnienie krwi
i poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi cukrzycy . Sprzyja odchudzaniu i pomaga przy zaparciach, jest także szczególnie polecana przy anemii i niedokrwistości. Doskonale sprawdzi się jako element pasty, farszu i dodatek do zup, sałatek. To również składnik, z którego można wyrobić mąkę bezglutenową.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1491kJ
354 kcal
Tłuszcz 5,4 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 49,6g
- w tym cukry  2,6 g
Błonnik 10,7 g
Białko 21,3 g
Sól 0,1 g