Groch włoski skarbnica łatwo przyswajalnego białka
Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to bogactwo łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Nie zawiera glutenu, obniża ciśnienie krwi
i poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi cukrzycy . Sprzyja odchudzaniu i pomaga przy zaparciach, jest także szczególnie polecana przy anemii i niedokrwistości. Doskonale sprawdzi się jako element pasty, farszu i dodatek do zup, sałatek. To również składnik, z którego można wyrobić mąkę bezglutenową.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1491kJ |
| 354 kcal | |
| Tłuszcz | 5,4 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
| Węglowodany | 49,6g |
| - w tym cukry | 2,6 g |
| Błonnik | 10,7 g |
| Białko | 21,3 g |
| Sól | 0,1 g |

