Soczewica Zielona dla smakoszy!
Soczewica należy do roślin strączkowych o wielu wartościach odżywczych. To źródło białka, które jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Soczewica obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii i miażdżycy. Bogata w potas i kwas foliowy, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.Soczewicę zieloną wyróżnia bardzo delikatny smak
i zwarta forma – po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się.
Sprawdź ją i przygotuj na swój własny sposób!
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1384 kJ |
| 327 kcal | |
| Tłuszcz | 1,9 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
| Węglowodany | 48,8 g |
| - w tym cukry | 1,2 g |
| Błonnik | 8,9 g |
| Białko | 24,3 g |
| Sól | 0,03 g |

