Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1473 kJ
347 kcal
Tłuszcz 2,2g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 75g
- w tym cukry 0,5 g
Błonnik 6,2 g
Białko 6,9g
Sól <0,01 g

 

Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych pełnoziarnistych bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziaren jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roslinne a takze witaminy (głównie z grupy B) i  składniki mineralne (żelazo, miedź, potas ,fosfor).

Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. Obłuszczone wypolerowane do jednakowej wielkości ziarno jęczmienia, to tzw. perełki kaszy, dlatego czesto mówimy na kaszę mazurską – perłowa. Rozróżnia się kaszę mazurską drobną, średnią i grubą.

W przypadku sporządzania kaszy na sypko, stosunek objętościowy kaszy do wody powinien wynosić 1:2. Podczas gotowania do wody warto dodać łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, zapobiega to zlepianiu się ziarenek