Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1473 kJ
347 kcal
Tłuszcz 2,2g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 75g
- w tym cukry 0,5 g
Błonnik 6,2 g
Białko 6,9g
Sól <0,01 g

Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor). Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna.

Ze względu na stopień przetworzenia ziarna wyróżnia się kilka rodzajów kaszy jęczmiennej:

- kaszę jęczmienną wiejską – to obłuszczone i pokrojone dorodne ziarno jęczmienia, odsiane z mączki. Rozróżnia się kasze jęczmienną wiejską grubą, średnią i drobną.

- kaszę jęczmienną mazurską – to obłuszczone, wypolerowane do jednakowej wielkości ziarno jęczmienia, są to tzw. perełki kaszy, dlatego często mówimy na kaszę mazurską perłowa. Rozróżnia się kaszę jęczmienną mazurską grubą, średnią i drobną.

W przypadku sporządzania kaszy na sypko, stosunek objętościowy kaszy do wody powinien wynosić 1:2. Podczas gotowania do wody warto dodać łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy – zapobiega to zlepianiu się ziarenek.