Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1489 kJ
351 kcal
Tłuszcz 1,2g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 75,9g
- w tym cukry 0,6 g
Błonnik 2,7 g
Białko 7,8g
Sól <0,01 g

Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarkę. Zawiera także cenny selen – pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Należy do grupy produktów bezglutenowych, polecanych cierpiącym na celiakię.

Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.