Otręby żytnie

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1304 kJ
310 kcal
Tłuszcz 2,1 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 48 g
- w tym cukry 9,9 g
Błonnik 25,3 g
Białko 12,2 g
Sól 0,02 g

Otręby żytnie to naturalny produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.

Warto spożywać otręby żytnie, gdyż:

- są łatwe i wygodne w przygotowaniu – do bezpośredniej konsumpcji

- charakteryzują się oryginalnym smakiem

- mają wysoką zawartość błonnika

- dostarczają duże ilości fosforu, magnezu, żelaza i cynku

- obniżają poziom cholesterolu we krwi

- mają właściwości odchudzające, pomagają zachować zdrową i zgrabną sylwetkę

- są lekkostrawne

- posiadają w swoim składzie związki mineralne i witaminy z grupy B

- zawierają sole mineralne – selen, cynk i chrom

- oczyszczają jelita ze wszystkich pozostałości

- dają uczucie sytości, usprawniają wypróżnianie

- przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka)

Są powszechnie stosowane przy produkcji pieczywa, płatków, musli, czy wyrobów cukierniczych. Często używane również jako dodatek do zdrowej diety.