Uznawany za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1458 kJ
344 kcal
Tłuszcz 0,6 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 78g
- w tym cukry  0,2 g
Błonnik 2,4 g
Białko 6,5 g
Sól 0,02 g

Jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu – kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu.

Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.

Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Ryż basmati może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych.