Uznawany za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1458 kJ |
| 344 kcal | |
| Tłuszcz | 0,6 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 78g |
| - w tym cukry | 0,2 g |
| Błonnik | 2,4 g |
| Białko | 6,5 g |
| Sól | 0,02 g |
Jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu – kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu.
Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.
Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Ryż basmati może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych.

