Ryż biały długoziarnisty jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1499 kJ |
| 353 kcal | |
| Tłuszcz | 1 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 79g |
| - w tym cukry | 0,2 g |
| Błonnik | 2,4 g |
| Białko | 7 g |
| Sól | 0,02 g |
Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i z jarzyn. (Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych). Ziarna tego ryżu są długie i smukłe, zazwyczaj cztery, czy pięć razy dłuższe niż szersze. Posiadają dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości); stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików. Prawidłowe proporcje gotowania ryżu sypkiego to: jedna część ryżu na dwie części wody.

