Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1470 kJ
346 kcal
Tłuszcz 0,8 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 78g
- w tym cukry  0,2 g
Błonnik 2,4 g
Białko 6,7 g
Sól 0,02 g

Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia.

Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.

Uwaga!
Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny, gęsty sos.a