Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1470 kJ |
| 346 kcal | |
| Tłuszcz | 0,8 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 78g |
| - w tym cukry | 0,2 g |
| Błonnik | 2,4 g |
| Białko | 6,7 g |
| Sól | 0,02 g |
Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia.
Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.
Uwaga!
Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny, gęsty sos.a

