Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1470 kJ
346 kcal
Tłuszcz 1,3g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 75g
- w tym cukry  1,3 g
Błonnik 6,2g
Białko 8,6g
Sól <0,01 g

 

To w istocie nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Cechuje się długimi, cienkimi i ciemnymi ziarnami. Posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym orzechowym aromatem. Zawiera śladowe ilości tłuszczu i o wiele więcej białka, niż jego biały odpowiednik.

Jego długie, ciemne ziarna są bardzo dekoracyjne, dzięki czemu idealnie sprawdza się w sałatkach i daniach egzotycznych. Znakomicie smakuje w przystawkach i sałatkach. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb. Stanowi idealny składnik niecodziennych potraw, łączy się go z owocami morza, homarami, dzikim ptactwem, krabami.