Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać połowę oliwy, włożyć umyte i osuszone pieczarki kapeluszem do dołu, posypać solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, bez przewracania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić następne 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć około 1 minuty i dodać przyprawy i migdały i smażyć wszystko około 2 minut. Dodać kaszę jaglaną i chwilę prażyć. Dolać wodę, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i odstawić do lodówki. Podawać kaszę z pieczarkami, polane sosem jogurtowym.