Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę aż zmięknie. Dodać ryż, cynamon, anyż, skórki z cytryny i pomarańczy. Przyprawić solą i pieprzem. Prażyć wszystko razem około 5 minut. Wlać gorącą wodę i zagotować. Zdjąć naczynie z ognia. Przykryć papierem do pieczenia z wyciętą dziurką w środku i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Na suchej patelni podprażyć pistacje i płatki migdałów, aż zaczną się rumienić. Rybę oprószyć solą i pieprzem i posypać odrobiną świeżych ziół. Usmażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Wyjąć ryż z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie spulchnić ryż widelcem. Doprawić do smaku, dodać migdały, orzechy i pozostałe zioła. Podawać z usmażoną makrelą.