Otrzymywana z prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1503 kJ | 
| 355 kca | |
| Tłuszcz | 2,9 g | 
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g | 
| Węglowodany | 71,6 g | 
| - w tym cukry | 0,1 g | 
| Błonnik | 3,2 g | 
| Białko | 10,5 g | 
| Sól | <0,01 g | 
Jest produktem lekkostrawnym, doskonale nadaje się więc dla wszystkich, którzy pragną się zdrowo odżywiać. Kasza jaglana dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów oraz leczniczo na stawy. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek dzięki swej lekko ocieplającej zasadowej naturze.
Nadaje się do zapiekanek, a także do zagęszczania zup. Ugotowana na sypko jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs, dobrze smakuje również na słodko z owocami.
			
