Kasza gryczana to najzdrowsza ze wszystkich kasz.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
| Wartość energetyczna | 1507 kJ | 
| 355 kca | |
| Tłuszcz | 3,1g | 
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g | 
| Węglowodany | 69,3g | 
| - w tym cukry | 0,7 g | 
| Błonnik | 5,9 g | 
| Białko | 12,6g | 
| Sól | <0,01 g | 
Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.
Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2, dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek. Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać, najlepiej w ciepłej wodzie.
			
