Nieprzypadkowo mawia się, że „jemy oczami”. Dobrze wykonane zdjęcie potrawy podkreśla jej apetyczność
i sprawia, że stajemy się głodni. Na ósmym spotkaniu z cyklu warsztatów kulinarnych Akademii Smaku uczestnicy mogli dowiedzieć się jak przygotować piękne zdjęcia dań na potrzeby bloga kulinarnego, wydobywając smak potraw na fotografiach.

Spotkanie pt. „Fotowarsztaty: Uczta dla oczu” odbyło się 22 maja 2015r. w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie.  Partnerem warsztatów była firma Kupiec. Poprowadził je Leszek Szurkowski, wykładowca Akademii Nikona, który opowiedział uczestnikom warsztatu o teorii i praktyce fotografii kulinarnej.

W pierwszej części spotkania przedstawił różne metody fotografowania, ustawiania fotografowanych przedmiotów, padania światła i perspektywy. Następnie, pod okiem eksperta, każdy mógł spróbować swoich sił w fotografowaniu potraw. Dla uczestników Akademia Nikona przygotowała sprzęt fotograficzny do ćwiczeń, a Leszek Szurkowski pomagał wykonać najlepsze zdjęcia, pokazując także ciekawe sztuczki fotograficzne, pozwalające uzyskać najlepszy efekt na zdjęciach. W trakcie spotkania Szef Kuchni wraz z teamem przygotowali wyśmienite dania, których można było skosztować podczas warsztatów, takie jak krem z zielonego groszku z miętą pieprzową, grillowane warzywa, kaczka z mandarynkami czy czekoladowe ciasto z pomarańczami.

Uczestnicy warsztatów w ostatniej części spotkania dołączyli do wspólnego gotowania potraw, a następnie wzięli udział w degustacji przygotowanych dań. Po więcej sięgnij TUTAJ i ściągnij E-MAGAZYN.

Zobacz filmową relację ze spotkania: