Chociaż mamy coraz mniej czasu na gotowanie posiłków i zakupy spożywcze – istnieje alternatywa. Jedzenie poza domem może być zdrowe, jeśli podejdziemy do niego z głową.

Coraz częściej jadamy posiłki poza domem, nierzadko w pracy. Dlatego tak ważne jest co jemy i czy wybór menu jest w zgodzie z zasadami zdrowego żywienia. Warto wyrobić sobie zdrowe nawyki i kierować się nimi przy wyborze menu.

Najczęstszym problemem jedzenia poza domem jest pośpiech i wielkość porcji posiłku. Zabiegani i wygłodzeni w pracy rzucamy się na jedzenie chcąc szybko zaspokoić głód. W takiej chwili zamawiamy duże porcje, co powoduje, że często zjemy wszystko co podano, czyli – więcej niż potrzebujemy. Regularne jedzenie poza domem stwarza więc wiele pułapek dla naszego zdrowia i figury.

Oto kilka prostych rad jak rozsądnie żywić się poza domem:

– w oczekiwaniu na posiłek wypij naturalny sok, zieloną herbatę lub niegazowaną wodę, w ten sposób zaspokoisz pragnienie, zamów większą porcję warzyw – zaspokoją głód i dostarczą dużo witamin, ale niewiele kalorii,

– desery zamawiaj na końcu, może się okazać, że wcale nie będą potrzebne, gdyż posiłek w pełni zaspokoi głód. Jeżeli jednak nie możesz się bez niego obyć to zamów deser owocowy,

– wybieraj chude kawałki mięsa (kurczak, indyk bez skóry) najlepiej pieczone, gotowane lub grillowane, gdyż zawierają mniej tłuszczu,

– ryba jest również dobrym wyborem – najlepiej pieczona lub grillowana,

– zamawiając ryż czy makaron wybieraj gatunki pełnoziarniste,

– lepszy jest makaron w sosie pomidorowym niż śmietanowym,

– zanim dodasz sól do potrawy najpierw ją spróbuj,

– do sałatek wybieraj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, ponieważ są one źródłem korzystnych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, unikaj majonezu i sosów kremowych,

– rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica, są często stosowane w tradycyjnych zupach i potrawach duszonych oraz gulaszach. Jak najczęściej wybieraj te potrawy jedząc poza domem. Rośliny strączkowe są znakomitym dodatkiem do potraw, ponieważ obfitują w błonnik roślinny i zapewniają długotrwałe uczucie sytości,

– najważniejsze jest urozmaicenie i umiarkowanie,

– jedzenie to również przyjemność – delektuj się posiłkiem, nie jedz w pośpiechu, a zjesz znacznie mniej.

Jeżeli wychodzisz do restauracji sporadycznie, tylko przy specjalnych okazjach, to możesz zamawiać dowolne potrawy z oferowanego menu. Dla twojego zdrowia istotny jest sposób żywienia na przestrzeni wielu tygodni i miesięcy, a nie jednorazowy wybór.